- Nederlandse bedrijven exporteerden in juli minder goederen dan in dezelfde maand in 2022, meldt het CBS.
- Net als in juni gaat het om een krimp van 0,9 procent. Al vier maanden krimpt de Nederlandse export.
- De krimp ontstond met name omdat we minder chemische en metaalproducten exporteerden.
- Lees ook: Waarom 2023 een zwaar jaar is voor Nederlandse exporteurs
Nederlandse bedrijven exporteerden in juli opnieuw minder goederen dan een jaar eerder. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het gaat om een daling van 0,9 procent. De krimp is ongeveer hetzelfde als een maand eerder.
Volgens het statistiekbureau werden er vooral minder chemische en metaalproducten uitgevoerd dan een jaar terug. De export van machines en apparaten nam wel toe.
In de tabel hieronder is te zien hoe de krimp van de export in juli zich verhoudt tot eerdere maanden en jaren. Zoals te zien is was er in 2021, delen van 2022 en begin dit jaar nog sprake van een groei van de export.
Sinds april dit jaar is op jaarbasis echter telkens sprake van lichte krimp van de export. In april nam de export met 0,5 procent af, vergeleken met dezelfde maand een jaar eerder. In mei bedroeg de krimp 0,2 procent en in juni 1 procent. Juli zit met een daling van 0,9 procent op een vergelijkbaar niveau.
Import steeg met 2,2 procent
De totale import van goederen steeg in juli met 2,2 procent op jaarbasis, na een daling met 2,5 procent in juni. Verder merkt het CBS op dat de omstandigheden voor de export in september ongunstiger zijn dan in juli.
Dat komt vooral doordat het Duitse producentenvertrouwen negatiever was en de groei van de Duitse industriële productie omsloeg in een krimp. Ook het vertrouwen en het oordeel over de buitenlandse orders van de fabrikanten in de eurozone was negatiever.
Nederland in recessie
In augustus maakte het CBS al bekend dat de Nederlandse economie in het tweede kwartaal opnieuw is gekrompen ten opzichte van de voorgaande drie maanden. Daarmee zit ons land technisch in een recessie, waarvan sprake is bij twee opeenvolgende kwartalen van krimp.
De daling komt volgens het statistiekbureau vooral doordat Nederland minder spullen verkocht aan het buitenland en meer goederen importeerde. Ook zijn consumenten voorzichtiger geworden nu ze door stevige prijsstijgingen voor boodschappen en energie beter op hun uitgaven moeten letten.